Ministarstvo zdravlja: Ozbiljni propusti

Izvor: Večernje NOVOSTI

Ministarstvo zdravlja dostavilo Tužilaštvu izveštaje o lečenju i smrti male N. T. Utvrdiće se da li postoje elementi za pokretanja krivične odgovornosti

Inspekcija Ministarstva zdravlja ustanovila je u Domu zdravlja “Novi Beograd” da je u medicinskoj dokumentaciji šesnaestomesečne devojčice N. T, koja je preminula od posledica meningitisa u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, bilo ozbiljnih propusta.
Od gradonačelnika Beograda zahtevano je ispitivanje i kažnjavanje zbog organizacione odgovornosti direktora Doma zdravlja “Novi Beograd”, načelnika službe za zdravstvenu zaštitu dece i eventualno drugih odgovornih u ovom domu zdravlja.
– Posle inspekcijskog nadzora i vanredne provere kvaliteta rada u Domu zdravlja „Novi Beograd” i Univerzitetskoj dečjoj klinici, tužilaštvu su dostavljeni svi izveštaji u vezi sa smrću devojčice N. T. radi utvrđivanja krivične odgovornosti – izjavio je u utorak prof. dr Tomica Milosavljević, ministar zdravlja. – Inspekcijskim nadzorom i vanrednom proverom kvaliteta stručnog rada u Domu zdravlja “Novi Beograd” i Univerzitetskoj dečjoj klinici konstatovani su poštovanje predviđenih stručnih procedura tokom postavljanja dijagnoze i lečenja preminule devojčice N.T. Inspekcijskim nadzorom utvrđeni su ozbiljni propusti u medicinskoj dokumentaciji u Domu zdravlja “Novi Beograd”.
Tužilaštvu su dostavljeni svi izveštaji radi ispitivanja krivično-pravne odgovornosti, a Lekarskoj komori Srbije radi ispitivanja etičke odgovornosti.
– Nismo još dobili nalaze inspekcijskog nadzora – kaže dr Aleksandra Sekulić, iz Doma zdravlja “Novi Beograd”. – Čim dobijemo rezultate kontrole objavićemo ih.
Šesnaestomesečna N. T. preminula je u subotu u Univerzitetskoj dečjoj klinici, gde je nekoliko dana ranije primljena sa sepsom i zapaljenjem mozga. Devojčica je povremeno gubila svest i nije mogla spontano da diše, pa je bila na aparatima. Skener glave pokazao je edem moždanog tkiva i moždanica, a analizom likvora utvrđeno je prisustvo bakterije pneumokok.
Zorana i Dušan Tešić, roditelji preminule devojčice, izjavili su da su dete sa visokom temperaturom (40 stepeni) dva puta vodili u Dom zdravlja “Novi Beograd”. Dete je jednom primila dr Lidija Mandić, a drugi put dr Zagorka Krstić-Radović. Prema rečima roditelja, obe su ih uveravale da je u pitanju virusna infekcija. Tek kada su i trećeg dana doveli dete na pregled, dr Tanja Ilić hitno ih je uputila u “Tiršovu”. Devojčica je tada već bila u veoma teškom stanju.

ĐILAS: OSTAVKA DIREKTORKE
GradonaČelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je u utorak da direktorka Doma zdravlja ”Novi Beograd” treba da podnese ostavku jer je smrt šesnaestomesečne bebe N. T. posledica lošeg lečenja u ustanovi na čijem je čelu. Đilas je novinarima u Skupštini Beograda rekao da će, ukoliko ona to ne uradi, kao gradonačelnik pokrenuti proceduru za njeno smenjivanje. On je ocenio da direktorka Doma zdravlja ”Novi Beograd” treba da podnese ostavku i zbog toga što snosi takozvanu komandnu odgovornost.

Gradonačelnik je ocenio da je smrt bebe tragični događaj koji šalje lošu poruku roditeljima koji treba da razmišljaju o tome šta će se desiti kada idu u domove zdravlja.

Izvor: Večernje NOVOSTI B. R | 02. jun 2009. 19:52

Advertisements

4 Responses to Ministarstvo zdravlja: Ozbiljni propusti

 1. tomislav miletic says:

  mene bas briga da li ce tomica da da ostavku jer nemam bas nista od toga!

  moje pitanje je, sta ce se u vasim zivotima promeniti ako ode milosavljevic? jel ce vam zivot biti lepsi, laksi, ili ce u bolnicama bolje leciti…..

  mozda peticija za promenu celog sistema bolje zvuci, zar ne?

 2. Charolija says:

  Nekako mislim da se od nečega, od nekoga mora početi. Zbog ovog su mnogi životi bili i jesu direktno ugroženi, pa zato eto da krenemo od njega. Ja sam za puč u svakom smislu te reči.

 3. shaputalica says:

  Ne radi se samo o Milosavljeviću. Nešto se mora pokrenuti i od nekuda početi. On je, trenutno, najcrnji primer nekog ko se ni po koju cenu ne bi odrekao fotelje i nekog ko se ne oseća odgovornim za bilo šta što se dešava u njegovom resoru.
  Akcija radja reakciju. Kakvu-takvu.
  A šta treba? Da ćutimo i gledamo?
  Ja neću, Vi izvolite.

 4. nedodjija says:

  apsolutno se slazem da nesto moramo pokrenuti
  ne znam tacno kako se to radi, ali ko zna nek` proceni kako da objavimo clanke Branka Dragasa
  evo poslednjeg, (a on ima i svoj sajt)
  http://www.magazin-tabloid.com/casopis/index.php?id=06&br=209&cl=06

  molim vas citajte ! coveka znamo muz i ja licno – covek ima odlicne ideje, i nije jedini !
  izlaza iz ovog ludila ima, ali se moramo pokrenuti !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: