Peticija za ostavku ministra zdravlja Tomice Milosavljevica – Pedya

Dokle će Tomica da nam se dešava? – Pedya

Nije lako biti lekar. Da li lekar treba da ima baš 36 pacijenata da bi bio dobar? Da li bi oni baš dobri trebalo da imaju 50? Ili 20? Da li je neki lekar toliko dobar da je većina njegovih pacijenata zdrava, pa ih nema mnogo, ili je toliko dobar da svi pacijenti hoće baš kod njega, pa ih ima mnogo? Da li se kvalitet lekara uopšte može meriti brojem pacijenata?

Nije lako biti ni pacijent. S vremena na vreme pacijenti se vakcinišu vodom. A onda se vakcinišu protiv nepostojeće pandemije. I pri tom se vakcine nabavljaju k’o da su bombone, po logici “da uzmemo koju više, neće da se baci”. Možda se nabavljaju malo skuplje, ali zato nabavka ide preko pouzdanog uvoznika, koji je sticajem okolnosti deo holdinga koji se ipak više bavi bombonama nego vakcinama. Sticaj okolnosti… Onda deo bolnice nestane u požaru i… nikom ništa. Desilo se. Desilo se i da pacijentima obolelim od raka, među kojima su i deca, terapije određuje milionski mito koje daju farmaceutske kuće, a ne objektivna istorija bolesti… I sve dok se dešavaju malverzacije, sve dok niko ne umre, i nije tako strašno. Strašno je kad umiru. Deca od tri i pet godina, beba od šest meseci… To je strašno.

A šta na sve to kaže dr Tomica Milosavljević, prvi čovek zdravstva? Čovek koji bi trebalo da je odgovoran i za lekare i za bolnice i za pacijente. Kaže da nije odgovoran. Oseća se, kaže, kao “jedna cigla u vladajućoj koaliciji” i kao takav, valjda, ne može da bude odgovoran. Tvrdi takođe da u zdravstvu postoje procedure koje su “veoma jasne i precizne i predviđaju pojedinačnu i kolektivnu institucionalnu odgovornost”. U svim tim procedurama on nije ni pojedinac, ni kolektiv, ni institucija. On je, valjda, ta cigla koju toliko pominje… A nje nema u proceduri.

Kad je njegovo zdravlje došlo na red i kad je, kao prvi među svim lekarima, trebalo da odluči kom od svojih kolega da pokloni poverenje, odlučio je da brigu o svom zdravlju poveri nemačkim lekarima(!). Zašto? Šta ga je brinulo? Loši lekari, ili loši uslovi? Nedostatak znanja, ili nedostatak opreme? Ono što je znao, ili ono što nije znao o našem zdravstvu? Očigledno ga nije brinuo nedostatak para za intervenciju u inostranstvu, ono što bi brinulo sve ostale građane Srbije… Pa ne, stvarno, da li neko može da zamisli direktora Coca Cole kako javno pije Pepsi? Ili direktora Toyote kako se vozi u Mercedesu? Šta bi oni time poručili celom svetu?

A Tomica i dalje poručuje “Ja nisam odgovoran”. Ni za šta i ni za koga, osim za svoje zdravlje. Al’ nama treba neko ko jeste odgovoran. Neko ko brine i o lekarima i o pacijentima. Neko ko brine i o našem zdravlju, kad je već tu gde je. Neko ko zna, može i hoće da upravlja onim što mu je povereno. Da ne bude stalno “Uups…” Desilo se.

Da nam se ne desi…

Titanik
Na istu temu:

Bedno piskaralo: Kad lekari izdaju recepte za piskarala
Mahlat: Hipokrate, prevrćeš li se u grobu?
Shaputalica: Blogerska akcija – „Metla petkom“
Charolija: Ostavka – novi blog koji će možda postati veliki
Walter: Peticija za smenu ministra Tomice Milosavljevica
Poslednji skaut: Ministre, idi vise, ako Boga znas!
Dragan Varagić: Da li blogeri mogu da pokrenu ostavku Ministra zdravlja Tomice Milosavljevića?
Dezareo: Peticija za ostavku ministra zdravlja Tomice Milosavljevića
Gnevni gradjani zemlje Srbije

Advertisements

One Response to Peticija za ostavku ministra zdravlja Tomice Milosavljevica – Pedya

  1. Pingback: Tweets that mention Peticija za ostavku ministra zdravlja Tomice Milosavljevica – Pedya « Gnevni gradjani zemlje Srbije -- Topsy.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: