Cigla vladajuće koalicije

Izvor: Politika

“…Milosavljević prvi put na mesto ministra dolazi 20. juna 2002. godine, u vladi Zorana Đinđića. U julu 2003. je podneo neopozivu ostavku u vladi Zorana Živkovića kada je Kori Udovički na mestu guvernera zamenila Mlađana Dinkića. Na mesto ministra, sada u vladi Vojislava Koštunice, vraća se u martu 2004. godine.

U aprilu 2005. godine pojavili su se napisi da su sredstva iz donacije EU u zdravstvu Srbije nenamenski trošena, ministar zdravlja optužen je za korupcijsko ponašanje. U prozivci ministra najglasniji su bili predstavnici Društva privatnih doktora stomatologije.

– Ništa od toga nije istina – odgovarao je tada Milosavljević a nešto kasnije i dodao da samo onaj koji je slep i zloban ne želi da vidi poboljšanje stanja u zdravstvu.

U novembru 2005. godine javnost je zaokupljena aferom o „tetabulinu”, lažnom serumu za tetanus, koji je upotrebljavan iako nije registrovan na listi lekova. Ministar zdravlja je ovaj slučaj ocenio kao „privredni kriminal i skandal”. I na tome se sve završilo.

U julu 2007. godine, mesec dana posle smrti trogodišnje devojčice u privatnoj ordinaciji posle operacije katarakte, Milosavljević je izjavio da se ne oseća odgovornim zbog ove smrti i da ne vidi razlog za podnošenje ostavke, a da je „ministar zdravlja po definiciji gromobran za sve što je loše u sistemu”.

U februaru 2008. godine u zdravstvene ustanove je stigao Kodeks poslovnog i profesionalnog ponašanja, kao i radne discipline, koji upozorava lekare da ne smeju da pričaju šta se događa u njihovim ustanovama, zbog čega je ministar kritikovan s mnogih strana.

U oktobru 2008. godine počinje sukob između ministra zdravlja i beogradskog sekretara za zdravstvo, profesorke Dragane Jovanović, pošto je ona 20. oktobra zatražila smenu pet direktora zdravstvenih ustanova zbog malverzacija koje je gradska skupština i smenila početkom decembra. Sukob će kulminirati kada profesorka Jovanović optuži ministra za koruptivno ponašanje, a on u februaru 2009. godine uzvrati tužbom za klevetu.

U maju 2009. godine pojavljuje se novi grip kao tema u Srbiji, celo leto se debatuje o tome, da bi u novembru na raspisanom tenderu pravo da uveze tri miliona doza vakcine dobila „Jugohemija”. Ministar je na kasnije primedbe odgovarao da su ga prvo prozivali zašto ne nabavlja vakcinu, a kada je nabavio – zašto je kupljeno toliko doza. Obrni-okreni, uvek je neko nezadovoljan njegovim radom na suzbijanju novog gripa.

Zbog velikog požara u KBC „Dragiša Mišović” u Beogradu 24. oktobra 2009. godine, ali i zbog ukupnog stanja u zdravstvu, ostavku traži DHSS Vladana Batića.

Kulminacija zahteva za Milosavljevićevom ostavkom stiže pošto je operisao diskus herniju u minhenskoj klinici 22. aprila ove godine, a njegov izbor pogodio je lekare u Srbiji koji su zaključili da ministar nema poverenja u njih. Premijer i koalicione kolege njegov potez su prihvatili kao „ličnu odluku”.

Kako stvari stoje, ministar Milosavljević je ipak „cigla” koju ne bi trebalo izbijati iz zida vladajuće koalicije.”

Izvor: Politika Online O. Popović – J. Čalija
objavljeno: 04/07/2010

3 Responses to Cigla vladajuće koalicije

  1. Pedya says:

    Prvo gromobran, pa cigla… Je l’ on ministar infrastrukture, ili zdravlja…? 😕

  2. shaputalica says:

    Pa zdravljem i unapređenjem zdravstvene zaštite se najmanje bavi, više ga zanima krečenje i aparatura…pitanje ti na mestu. 😕

  3. Pingback: Tweets that mention Cigla vladajuće koalicije « Gnevni gradjani zemlje Srbije -- Topsy.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: